Jaarthema 2018 - 2019

'Minder is meer'

Wij geloven dat het anders kan. Met minder voedsel weggooien, minder energieverspilling en minder afval. En vooral, met veel meer bewustzijn, meer liefde en meer respect voor de natuur.
Ravotten in de modder, met takken spelen in het bos, op kamp gaan in eindeloze groene vlaktes. Scouts en gidsen houden van de natuur: van buiten zijn worden we warm vanbinnen. Wij genieten van het buitenleven en willen dat nog lang blijven doen. En daarom willen we dit jaar samen iets veranderen. We zijn creatief en bewust genoeg om vandaag nog van start te gaan. Van een tak maken we kampaandenkens, van een houten paneel en véél kroonkurken het uithangbord van de eetdag, met die gekke groenten maken we heerlijke soep. En als we die samen uit één pot opeten hebben we toch minder water nodig om af te wassen? Alle beetjes helpen, samen staan we sterk. We zijn met 82.000 scouts en gidsen om voor de natuur een verschil te maken. Samen kunnen wij dit jaar 2,5 miljoen kg voeding en maar liefst 33 miljoen kilo afval minder verspillen. Wat een begin! 

Minder afval
Afval bestaat niet. Heel wat afval kan je vermijden. En door te denken aan meer ecologische alternatieven ga je verspilling tegen. Afvalvrije spelletjes, gamellen en drinkbussen in plaats van plastic flesjes en sorteren als de beste. Akabe Koningin Fabiola uit Edegem won dit jaar de Hopper jeugdverblijf Sorteerwedstrijd, en ook de Gidsen van Tervuren weten wat belangrijk is en verkopen voor hun geldactie milieuvriendelijke pennen. Ook door niet te ver-bruiken maar te ge-bruiken of hergebruiken vermijd je afval. Koop niets wat je niet nodig hebt of wat je kan lenen, herstellen of hergebruiken. Een scouts uit de buurt heeft vast ook wel een stootkar en die onesie maak je gewoon zelf met kleren van de kringloopwinkel. Zet een kledinginzamelcontainer of zamel kleding in zoals Scouts Mol-Ginderbuiten, of installeer een geefkast aan je lokaal, zoals Scouts Meulestede

Minder voedselverspilling
Verloren of gewonnen brood? We gaan verspilling van eten tegen en geloven in gewonnen voedsel in plaats van verloren kost. Een zevengangendiner met koelkastrestjes, vettige vergadering met modder in plaats van pastasaus, miss wortelverkiezing met gekke groenten? Doe zoals de 99ste Parsifal Wijnegem en voorzie potjes om overschotten mee te geven.

Minder energieverspilling
Hier brandt de lamp – niet. De groenste energie is energie die je niet verbruikt: lichten uit, waterspelletjes met regenwater, ecologisch afwassen en met de fiets in plaats van de auto. Zorg voor een energiezuinig lokaal én kamp. Wees je bewust van wat je verbruikt en weet dat alle beetjes helpen. En 82.000 beetjes, dat is heel wat! Doen jullie Scouts Winksele-Veltem-Beisem na en komen jullie allemaal met de fiets? Wat gaan we doen? Minder voedselverspilling Verloren of gewonnen brood? We gaan verspilling van eten tegen en geloven in gewonnen voedsel in plaats van verloren kost. Een zevengangendiner met koelkastrestjes, vettige vergadering met modder in plaats van pastasaus, miss wortelverkiezing met gekke groenten? Doe zoals de 99ste Parsifal Wijnegem en voorzie potjes om overschotten mee te geven. 

- Tekst: Tine Smets